فهرست مطالب

فرآیند و کارکرد گیاهی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 26، مهر و آبان 1397)

فصلنامه فرآیند و کارکرد گیاهی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 26، مهر و آبان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/05
  • تعداد عناوین: 20
|
  • رویا رضوی زاده* ، زهرا قاسمی، نگار نورمهناد صفحات 1-12
    بابونه (Tanacetum parthenium) یکی از پرارزش ترین گیاهان دارویی است که گل های خشک شده آن بدلیل وجود تعداد زیادی از ترپنوییدها و فلاونوییدها خاصیت دارویی دارد. یکی از مهم ترین عوامل محدود کننده رشد گیاهان در جهان و به ویژه مناطق خشک و نیمه خشک شوری می باشد. امروزه استفاده از روش های بیولوژیک جهت مقابله با شوری خاک به طور وسیعی بکار گرفته می شود. متیل جاسمونات با افزایش تولید برخی از متابولیت های گیاهی موجب افزایش مقاومت به تنش های زیستی می شود. در این پژوهش به منظور بررسی اثر متیل جاسمونات بر روی بیان تعدادی از ژن های موثر در تحمل به تنش شوری در گیاه بابونه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار اجرا گردید. تیمارهای شوری در چهار سطح (0، 50، 100 و150 میلی مولار) و متیل جاسمونات در چهار سطح (0 ، 50 ،100و 150 میکرو مولار) اعمال شدند. نمونه برداری در چهار زمان (0، 24، 36 و 72 ساعت) پس از اعمال تنش انجام گرفت و اثر متقابل بین زمان و تیمار شوری و متیل جاسمونات بر میزان بیان ژن های BADH، SOS، Catalase و P5CS مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی بیان ژن های مورد مطالعه در غلظت های متفاوت شوری نشان داد که بیشترین بیان ژن های BADH، SOS، Catalase و P5CS به ترتیب در غلظت های 150، 100، 150 و 50 میلی مولار شوری بود. نتایج حاصل از بررسی بیان ژن های مورد مطالعه در غلظت های متفاوت متیل جاسمونات و زمان های مختلف اعمال تیمار نشان داد که بیان ژن های BADH و Catalase با افزایش غلظت متیل جاسمونات و زمان نمونه گیری روند افزایشی داشتند. بیشترین مقدار بیان ژن های P5CS و SOS در غلظت 150 میکرو مولار متیل جاسمونات به ترتیب بعد از 24 و 36 ساعت حاصل شد. نتایج اثر متقابل تنش شوری، تیمار متیل جاسمونات و زمان نمونه برداری بر میزان بیان ژن ها نشان داد که بیشترین سطح بیان برای تمامی ژن های مورد ارزیابی در تیمار 100 میکرومولار متیل جاسمونات و 100 میلی مولار NaCl و در مدت زمان 36 ساعت مشاهده شد و کمترین سطح بیان در تیمار شاهد گزارش گردید.
    کلیدواژگان: بابونه گاوی، تنش شوری، متیلجاسمونات، بیان ژن
  • حمیده غفاری، دکت محمود رضا تدین* ، جمشید رزمجو صفحات 13-26
    به منظور ارزیابی پاسخ های رشد گیاه چغندر قند به محلولپاشی پرولین و کم آبیاری در مراحل مختلف رشد، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد به اجرا در آمد. عامل اصلی: تیمار آبیاری در 3 سطح (100% (شاهد) 75 و 50 درصد نیاز آبیاری) و عامل فرعی 3 سطح محلولپاشی پرولین (محلولپاشی با آب (شاهد) ، 5 و 10 میلی مولار) بود. نتایج نشان داد تنش خشکی باعث کاهش شاخص پایداری غشا و میزان سبزینگی برگ شد و تیمار محلولپاشی 10 میلی مولار پرولین، باعث افزایش تحمل گیاه و افزایش این دو صفت تحت تیمار کم آبیاری شد. تنش خشکی سبب کاهش شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، سرعت جذب خالص و وزن خشک اندام هوایی و ریشه چغندرقند در مقایسه با تیمار شاهد گردید. سرعت و زمان کاهش صفات در سطوح کم آبی بیشتر از تیمار شاهد بود و در تیمار محلولپاشی 10 میلی مولار پرولین، سرعت و زمان کاهش مقادیر صفات کمتر بود. همچنین بین شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول و وزن خشک اندام هوایی با وزن خشک ریشه بین تیمارهای مورد بررسی همبستگی بالایی وجود داشت. بنابراین، کاربرد پرولین به عنوان املاح سازگار در تنظیم اسمزی گیاه چغندرقند و نقش حفاظتی از طریق واکنش های فیزیولوژیکی تحت تنش خشکی موثر می باشد.
    کلیدواژگان: محلولپاشی برگی، میزان سبزینگی برگ، شاخص پایداری غشا، شاخص های رشد _
  • فهیمه سراج، همتاللهپیردشتی* ، یاسر یعقوبیان، ولیاللهقاسمی عمران صفحات 27-44
    به منظور بررسی اثر همزیستی قارچ Piriformospora indica بر سیستم آنتی اکسیدانی و رنگیزه های فتوسنتزی گیاه دارویی استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) تحت تنش شوری و خشکی، آزمایشی درون‏شیشه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح پتانسیل اسمزی (صفر، 5- و 10- بار) ، سه منبع اسمزی شامل NaCl (Na) ، مانیتول (M) و NaCl+ مانیتول (Na+M) و تیمار همزیستی قارچی در دو سطح عدم تلقیح و تلقیح قارچ P. indica بود. نتایج نشان داد که در مجموع، در بین منابع اسمزی مورد مطالعه تنش شوری ناشی از NaCl بیشترین اثر بازدارندگی را بر رنگیزه‏های فتوسنتزی استویا داشت. از طرفی، با افزایش غلظت مانیتول فعالیت آنزیم‏های کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز در گیاهان همزیست نشده افزایش نشان داد. در شرایط بدون تنش (سطح اسمزی صفر) ، قارچ P. indica سبب بهبود قابل‏توجه رنگیزه‏های فتوسنتزی شامل کلروفیل a، b، کل و کاروتنوئید شد. همچنین، میزان کلروفیل b و b+ aدر سطح اسمزی 5- بار ناشی از تنش همزمان شوری و خشکی (Na+M) ، در گیاهچه‏های همزیست‏شده نسبت به شاهد به ترتیب حدود 41 و 57 درصد افزایش یافت. از سوی دیگر، همزیستی قارچی سبب افزایش فعالیت بیشتر آنزیم‏های آنتی‏اکسیدانی نسبت به شرایط عدم تلقیح شد. بر این اساس، در سطح اسمزی 5- بار، در تنش شوری و ترکیب شوری و خشکی (Na+M) فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز به‏ترتیب 62 و 185 درصد نسبت به شاهد بیشتر شد. در مجموع، نتایج بیانگر اثر مثبت قارچ P. indica در افزایش تحمل به تنش، به‏ویژه تنش همزمان خشکی و شوری بود.
    کلیدواژگان: پتانسیل اسمزی، فعالیت آنزیمی کلروفیل، منابع اسمزی، همزیستی قارچی
  • فاطمه رضایی، مهرداد لاهوتی* ، محمود ملکی، علی گنجعلی صفحات 45-56
    سولفورافان یک ایزوتیوسیانات مشتق شده از گلوکورافانین (نوعی گلوکوزینولات) تحت هیدرولیز آنزیم میروزیناز است که دارای خواص دارویی متعددی از جمله فعالیت ضد توموری در انسان است. این گلوکوزینولات در گیاه ازمک از خانواده شب بو دارای تجمع زیادی است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تغییرات محتوای سولفورافان، فلاونوئیدهای کل و آنتوسیانین و همچنین بررسی فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز در گیاهچه های پنج روزه ازمک پس از تیمار با غلظت های مختلف هورمون جاسمونات بود. نتایج بدست آمده از این مطالعه حاکی از عدم تغییر محتوای سولفورافان پس از 48 ساعت تیمار با جاسمونات و در عین حال کاهش محتوای آن در تیمار با غلظت های 50 و 100 میکرومولار جاسمونات پس از گذشت 72 ساعت بود. از طرف دیگر، محتوای فلاونوئید کل در گیاهچه های تیمار شده با غلظت های 50 و 100 میکرومولار جاسمونات در هر دو زمان تیمار افزایش یافت و محتوای آنتوسیانین نیز در گیاهچه های تحت تیمار 72 ساعت نسبت به نمونه شاهد به طور معنی داری افزایش نشان داد. علاوه بر این، فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز در هر دو زمان تیمار (بجز فعالیت پراکسیداز پس از تیمار72 ساعت با غلظت 50 میکرومولار جاسمونات) کاهش یافت. در مجموع چنین استنباط می شود که تاثیر جاسمونات به عواملی نظیر غلظت هورمون، مدت زمان اعمال تیمار و نوع مسیر بیوسنتزی متابولیت ها وابسته است. به علاوه چنین بنظر می رسد، تحت تیمار با جاسمونات، سیستم آنتی اکسیدانی این گیاه بیشتر از طریق مسیر فنیل پروپانوئید تقویت می شود.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، ازمک، جاسمونات، سولفورافان
  • رئوف سید شریفی* ، یونس خیری زاده آروق صفحات 57-74
    به منظور مطالعه تاثیر کاربرد کودهای زیستی و روی بر عملکرد، روند تغییرات عملکرد کوانتومی، هدایت روزنه ای و برخی صفات فیزیولوژیک تریتیکاله در شرایط قطع آبیاری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1393 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل قطع آبیاری در سه سطح (آبیاری کامل به عنوان شاهد، محدودیت ملایم آبی یا قطع آبیاری در 50% مرحله سنبله دهی (Heading stage) ، محدودیت شدید آبی شدید یا قطع آبیاری در 50 درصد مرحله آبستنی (Booting stage) )، کودهای زیستی در چهار سطح (عدم کاربرد کود زیستی، کاربرد میکوریز، کاربرد توام باکتری های محرک رشد سودوموناس پوتیدا استرین 186 و ازتوباکتر کروکوکوم استرین 5، کاربرد توام میکوریز و باکتری های محرک رشد) و محلول پاشی با نانواکسید روی در چهار سطح (عدم مصرف، مصرف 3/0، 6/0 و 9/0 گرم در لیتر) بودند. نتایج نشان داد که در شرایط قطع آبیاری کارایی فتوشیمیایی فتوسیستمII (Fv/Fm) ، شاخص کلروفیل، هدایت روزنه ای، محتوای نسبی آب و عملکرد دانه کاهش یافت. در حالی که هدایت الکتریکی و پروتئین دانه افزایش یافت. مقایسه میانگین ها نشان داد بالاترین عملکرد، کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم II، هدایت روزنه ای، محتوای نسبی آب و شاخص کلروفیل در حالت کاربرد توام باکتری های محرک رشد و میکوریز، محلول پاشی 9/0 گرم در لیتر نانواکسید روی و آبیاری کامل به دست آمد. بیشترین پروتئین دانه در شرایط کاربرد توام باکتری های محرک رشد و میکوریز، محلول پاشی 9/0 گرم در لیتر نانواکسید روی و آبیاری تا 50% مرحله آبستنی به دست آمد. بیش ترین عملکرد دانه (26/663 گرم در مترمربع) در آبیاری کامل، کاربرد توام باکتری های محرک رشد و میکوریزی و محلول پاشی 9/0 گرم در لیتر نانواکسید روی و کم ترین آن (46/198 گرم در مترمربع) در آبیاری تا 50 درصد مرحله آبستنی، عدم کاربرد کودهای زیستی و عدم محلول پاشی به دست آمد. اعمال محدودیت آبی در مراحل 50% سنبله دهی و آبستنی، عملکرد دانه را به ترتیب 22 و 42 درصد کاهش داد و استفاده توام کودهای زیستی و نانواکسید روی به ترتیب 52 و 53 درصد از این کاهش عملکرد را جبران کرد. به نظر می رسد کاربرد کودهای زیستی و محلول پاشی با نانواکسید روی به دلیل بهبود برخی صفات فیزیولوژیک مانند کارایی فتوشیمیایی فتوسیستمII ( ) ، شاخص کلروفیل، هدایت روزنه ای و محتوای نسبی آب می تواند برای سودمندی تولید تریتیکاله تحت شرایط قطع آبیاری توصیه شود.
    کلیدواژگان: آبی، باکتری های محرک رشد، شاخص کلروفیل، میکوریز، هدایت الکتریکی
  • حلیمه حسن پور* ، وحید نیکنام صفحات 75-84
    بذرالبنج مشبک (Hyoscyamus reticulates L.) از گیاه دارویی متعلق به تیره سیب زمینی (Solanaceae) است. این گیاه حاوی آلکالوئیدهای تروپانی از جمله هیوسیامین و اسکوپولامین بوده و دارای خواص ضد اسپاسم، آنتی کلرژنیک و ضد درد می باشد. ارتعاشات مکانیکی یکی از تنش های غیر زیستی است که می تواند روی رشد و نمو سلول های گیاهی تاثیر داشته باشد. در این پژوهش اثر ارتعاشات مکانیکی بر پارامترهای رشد، محتوای فنلی، الکالوئیدی و مهار رادیکال های آزاد با روش 2و 2-دی فنیل-1- پیکرازیل (DPPH) در بافت کالوس گیاه بذرالبنج مشبک مورد بررسی قرار گرفت. ارتعاشات مکانیکی در فرکانس های مختلف (0، 50، 100 و 150 هرتز) برای زمان های 15، 30 و 45 دقیقه روی بافت کالوس اعمال شد. نتایج نشان داد که پاسخ بافت کالوس در زمان های مختلف ارتعاش مکانیکی از نظر رشد، فعالیت آنتی اکسیدان، محتوای فنلی و الکالوئیدی متفاوت بود و بهینه زمان اعمال ارتعاش مکانیکی در 30 دقیقه مشاهده گردید. ارتعاشات مکانیکی در فرکانس های 50 و 100 هرتز منجر به افزایش معنی دار پارامترهای رشد، محتوای پروتئین، پرولین، محتوای ترکیبات فنلی و الکالوئیدی شد و بیشترین مقدار این پارامترها در فرکانس 50 هرتز برای زمان 30 دقیقه مشاهده گردید. محتوای کربوهیدرات تحت ارتعاشات مکانیکی کاهش معنی دار یافت و کمترین مقدار این پارامتر در فرکانس 100 هرتز برای زمان 45 دقیقه مشاهده شد. همچنین ارتعاشات مکانیکی منجر به کاهش معنی دار پراکسیداسیون لیپیدها و افزایش فعالیت جاروب کنندگی رادیکال های آزاد از طریق کاهش مقدار IC50 شد و بیشترین کاهش نیز در فرکانس 50 هرتز برای زمان 30 دقیقه مشاهده شد. بنظر می رسد ارتعاشات مکانیکی در فرکانس و زمان مناسب می تواند به عنوان ابزاری برای افزایش رشد و محتوای متابولیت های ثانویه در سلول های گیاهی باشد.
    کلیدواژگان: بذرالبنج مشبک، بافت کالوس، ارتعاشات مکانیکی، پرولین، ترکیبات فنلی، الکالوئید
  • مهناز وفادار* ، زینب قادری حبیب، الهه وطن خواه صفحات 85-100
    گیاهان در طول حیات خود با تنش های گوناگونی مانند تنش شوری مواجه هستند. گیاه بنگ دانه یکی از گیاهان مهم خانواده سیب زمینی با اثرات دارویی فراوان است. جهت بررسی اثر شوری بر پاسخ های رشدی گیاه بنگ دانه، پژوهشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در اتاق رشد صورت گرفت. درصد جوانه زنی بذر در سطوح شوری ds/m0، 5، 10 و 15 بررسی شد. پس از جوانه زنی بذرها و انتقال دانه رست ها به محیط های کشت گلدانی، شوری در چهار سطح ds/m 9/2 (شاهد) ، 5، 10 و 15 اعمال شد. دو هفته بعد از اعمال تنش، صفاتی چون فاکتورهای جوانه زنی بذر، وزن تر و خشک ریشه، وزن تر و خشک اندام های هوایی، طول اندام ها، محتوای نسبی آب برگ، مقدار عناصر گیاه، مقدار پرولین، قندهای محلول، رنگیزه های فتوسنتزی، پروتئین کل و مقدار آلکالوئیدها مورد سنجش قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که پارامترهایی مثل درصد و سرعت جوانه زنی بذر، وزن تر و خشک ساقه چه و ریشه چه، وزن تر و خشک ریشه، طول اندام هوایی، محتوای نسبی آب برگ، مقدار عناصر پتاسیم، منیزیم و کلسیم و نسبت پتاسیم به سدیم ریشه و اندام های هوایی در شرایط شوری نسبت به شاهد کاهش معنی دار و محتوای پرولین، پروتئین کل، آلکالوئیدها و مقدار سدیم نسبت به تیمار شاهد افزایش معنی دار نشان داد. در مجموع اعمال تنش شوری منجر به ساخت بیشتر اسمولیت هایی چون پرولین و آلکالوئیدها به عنوان ترکیبات دفاعی شد.
    کلیدواژگان: آلکالوئید، بنگ دانه، پارامترهای رشد، پرولین، تنش شوری
  • سجاد اقدسی، سید علی محمد مدرس ثانوی* ، مجید آقاعلیخانی، حامد کشاورز صفحات 101-116
    از آثار سوء تنش رطوبتی کاهش آب قابل استفاده و ناهنجاری های تغذیه ای در گیاهان می باشد. لذا به منظور بررسی اثر محلول پاشی عناصر آهن و منگنز بر برخی صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک ماش سبز (رقم پرتو) تحت شرایط تنش کم آبی این آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس اجرا شد. تیمار رژیم آبیاری در سه سطح شامل بدون قطع آبیاری (شاهد) ، یک نوبت قطع آبیاری در مرحله رویشی و یک نوبت قطع آبیاری در مرحله زایشی به عنوان عامل اصلی و محلول پاشی عناصر ریزمغذی شامل شاهد (بدون محلول پاشی) ، محلول پاشی آب خالص، محلول پاشی سولفات آهن 1 درصد، محلول پاشی سولفات آهن 5/1 درصد، محلول پاشی سولفات منگنز 5/0 درصد، محلول پاشی سولفات منگنز 1 درصد، محلول پاشی توام سولفات آهن 1 درصد + سولفات منگنز 5/0 درصد و محلول پاشی توام سولفات آهن 5/1 درصد + سولفات منگنز 1 درصد به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد محلول پاشی آهن و منگنز توانست از اثرات مخرب تنش خشکی جلوگری کند و باعث بهبود صفات مورد مطالعه گردید و در این بین اثر تیمارهای توام آهن و منگنز بیشتر از سایر تیمارهای محلول پاشی بود. محلول پاشی توام آهن و منگنز به طور معنی داری محتوای آهن و منگنز دانه را افزایش داد. محلول پاشی توام آهن 5/1% + منگنز 1% میزان پرولین را در شرایط تنش رویشی و زایشی به ترتیب 62 و 64 درصد کاهش و میزان کلروفیل کل را در تنش رویشی و زایشی به ترتیب 5/43 و 8/45 درصد افزایش داد.
    کلیدواژگان: پرولین، تنش کم آبی، صفات مورفولوژیک، ماش سبز، محلول پاشی
  • صفحات 117-128
    در در این پژوهش اثر شوری (شاهد، شوری 8 و 24 دسی زیمنس بر متر) در شدت های مختلف نور (نور کامل برابر با شدت 102× 1109 لوکس، نور متوسط با شدت 102×454 لوکس و نور ضعیف با شدت 102× 175 لوکس) روی برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و جذب عناصر در گیاه سیاه تاغ به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 10 تکرار بررسی شد. نتایج نشان داد که مقدار پرولین در نور ضعیف و متوسط به طور معنی داری کمتر از نور کامل بود. مقدار پرولین در نور کامل برابر با 42/0 میلی گرم بر گرم وزن تر ساقه و در نور ضعیف برابر با 17/0 میلی گرم بر گرم وزن تر ساقه بود. شوری نیز به طور معنی داری باعث افزایش مقدار پرولین و قند های محلول شد. بیشترین مقدار کلروفیل a، b و کل، مقدار پتاسیم در نور ضعیف و متوسط و کمترین آن در نور کامل مشاهده شد. مقدار فسفر در نور ضعیف به طور معنی داری بیشتر از شاهد و نور متوسط بود. بر خلاف سایر عناصر مقدار سدیم در نور کامل به طور معنی داری نسبت به نور ضعیف و متوسط بیشتر بود. مقدار کلروفیل a، b و کل با افزایش شوری کاهش یافت. مقدار نیتروژن و پتاسیم نیز با افزایش شوری کاهش یافت به طوریکه مقدار پتاسیم در شوری 24 دسی یمنس بر متر برابر با 8/48 میلی گرم بر گرم ماده خشک و در شاهد برابر با 71 میلی گرم بر گرم ماده خشک اندازه گیری شد. بر خلاف پتاسیم، مقدار سدیم با افزایش شوری در گیاه افزایش یافت. نسبت پتاسیم به سدیم در ساقه سیاه تاغ نیز با افزایش شوری کاهش یافت. نتایج بررسی اثر متقابل نور و شوری نشان داد کاهش شدت نور همچنین باعث افزایش محتوای نسبی آب در شوری 8 و 24 دسی زیمنس بر متر و بهبود جذب کلسیم در شوری 24 دسی زیمنس بر متر شد. نور متوسط همچنین باعث بهبود جذب منیزیم در شوری 8 و 24 دسی زیمنس بر متر شد. بنابراین تحت شرایط این آزمایش کاهش نور شرایط بهتری را برای رشد نهالهای سیاه تاغ فراهم می کند.
    کلیدواژگان: سياه تاغ، شدت نور، شوري
  • زینب کیهانپور، محمدرضا صالحی سلمی* ، حبیب الله نادیان قمشه، علیرضا ابدالی مشهدی صفحات 129-144
    نور یکی از عوامل محدودکننده رشد و نمو گیاهان، به ویژه در مناطق گرم است و سایه دهی نقش مهمی در کشت گیاهان دارویی دارد. هدف از این پژوهش بررسی اثرات سطوح سایه (0، 50، 75 و 100 درصد) به منظور یافتن شرایط بهینه گل دهی گل محمدی بود. پس از 8 ماه، ویژگی های مورفولوژی، عناصر غذایی، میزان کلروفیل و کارتنوئید، فعالیت آنزیم پراکسیداز و تعداد گل اندازه گیری شد. نتایج نشان داد نور کامل (بدون سایه دهی) سبب تنش در گیاهان گردید و ویژگی های ارتفاع شاخساره، وزن تر و خشک شاخساره، میزان کلروفیل، نیتروژن، کربوهیدرات های محلول و تعداد گل نسبت به سطوح سایه دهی کاهش یافت. همچنین ویژگی های طول ریشه، نشت یونی، میزان کارتنوئید، میزان پتاسیم و فسفر، فعالیت آنزیم پراکسیداز در نور کامل پس از 8 ماه افزایش یافت. بیشترین تعداد گل مربوط به گیاهان قرارگرفته در سطح سایه دهی 50 درصد بود و به طورکلی گل محمدی برای رشد بهینه در مناطق گرم، مانند اهواز، نیاز به محیط نیمه سایه دارد.
    کلیدواژگان: آفتاب سوختگی، رنگیزه، فضای سبز، کربوهیدرات
  • نسرین رزمی* ، علی عبادی، جهانفر دانشیان، سدایه جهانبخش صفحات 145-154
    به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی و سالیسیلیک اسید بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و محتوی عناصر معدنی آزمایش گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار در سال 1393 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. عامل اول شامل سه سطح تنش کم آبی (85%، 65% و 45% ظرفیت زراعی) و عامل دوم شامل 3 سطح محلول پاشی سالیسیلیک اسید (صفر یا آب مقطر، 0/4 و 0/8 میلی مول) و عامل سوم ژنوتیپ های سویا با نام های Williams، L17 وD42X19 بود. نتایج نشان داد با افزایش شدت تنش کم آبی میزان غلظت سدیم، سدیم/پتاسیم، نشت الکترولیتی، غلظت مالون دآلدئید و گلایسین بتائین افزایش یافت و میزان غلظت فسفر، کلسیم، پتاسیم، محتوی نسبی رطوبت برگ و مساحت برگ در بوته کاهش یافت. واکنش ژنوتیپ های سویا نسبت به تنش کم آبی متفاوت بود. ویلیامز و L17 به ترتیب بیشترین و کمترین میزان غلظت کلسیم، پتاسیم، محتوی نسبی رطوبت و مساحت برگ در بوته را داشتند. سالیسیلیک اسید موجب کاهش میزان مالون دآلدئید، نشت الکترولیتی و افزایش غلظت گلایسین بتائین و مساحت برگ در بوته شد. اثر متقابل سالیسیلیک اسید و ژنوتیپ بر صفات مورد بررسی معنی دار بود. کاربرد 0/4 میلی مول سالیسیلیک اسید با کاهش محدودیت در جذب و تجمع یون های کلسیم، پتاسیم و فسفر و افزایش محتوی نسبی رطوبت برگ و حفظ انسجام و یکپارچگی غشای سلولی، تاثیر تنش کم آبی را در ژنوتیپ های سویا به خصوص در رقم ویلیامز کاهش داد. رقم ویلیامز در تیمار محلول پاشی باغلظت0/4 میلی مول سالیسیلیک اسید بیشترین میزان مساحت برگ در بوته را در شرایط تنش کم آبی نشان داد.
    کلیدواژگان: گلایسین بتائین، مالون دآلدئید، محتوی نسبی رطوبت برگ، نشت الکترولیتی
  • جنت سرمد* ، سیده معصومه دیوبند، سیده فاطمه فلاح صفحات 155-170
    جاسمونیک اسید و استر متیله آن (متیل جاسمونات) یکی از تنظیم کننده های طبیعی رشد گیاهی است که به طور گسترده در گیاهان وجود دارد. نتایج حاصل از گزارشات مختلف نشان می دهد که کاربرد خارجی جاسمونات ها پاسخ های فیزیولوژیکی به تنش در گیاهان را تغییر می دهند. از طرفی کلر به عنوان یک عنصر ضروری در رشد محسوب می شود، این ماده به مقدار کم باعث بهبود عملکرد توتون می شود، در حالی که مقدار بیشتر کلر یکی از عوامل مغایر با کیفیت توتون می باشد. در این پژوهش تاثیر غلظت 30 میکرومولار متیل جاسمونات به صورت محلول پاشی بر روی برگ ها در مراحل اولیه رشد در گیاه توتون رقم کوکر 347 در غلظت های مختلف شوری حاصل از یون کلر (50، 150 و 300 میلی گرم در لیتر) در 4 تکرار در سال زراعی 1391-1390 در مرکز تحقیقات توتون رشت صورت گرفت. نتایج نشان می دهد که با افزایش غلظت کلر آب آبیاری تا 300 میلی گرم در لیتر، محتوای کلر برگ های گیاه توتون به صورت خطی افزایش یافت. افزایش غلظت یون کلر تا 300 میلی گرم در لیتر با افزایش معنی دار مقادیر نشاسته و کاهش معنی دار فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز و محتوای پروتئین کل در برگ های میانی همراه گردید، در حالی که مقدار نیکوتین و محتوای کاروتنوئید برگ ها تغییر چندانی نیافت. کاربرد خارجی متیل جاسمونات موجب کاهش معنی دار مقدار نشاسته و محتوای کلر برگ ها به ویژه در غلظت های کلر 150 و 300 گردید، همچنین مقادیر نیکوتین، محتوای کاروتنوئید و پروتئین کل در غلظت کلر 50 به طور معنی داری افزایش یافت. در حالی که فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز تغییر چندانی نیافت.
    کلیدواژگان: پروتئین کل، کاروتنوئید، نیکوتین، محتوای یون کلر
  • بهاره پارسامطلق، پرویز رضوانی مقدم* ، رضا قربانی، ذبیحاللهاعظمی ساردویی صفحات 171-184
    چای ترش با نام علمی (L. Hibiscus sabdariffa) یک گیاه دارویی جدید مناسب در الگوی کشت محسوب می شود که با توجه به مصارف مختلف آن اخیرا مورد توجه کشاورزان قرار گرفته است. بهمین منظور یک طرح تحقیقاتی بصورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه جیرفت در دو سال زراعی92-1391 و 93-1392 انجام شد. فاکتور اصلی شامل پنج تاریخ کاشت در زمان های 20 اسفند، 10 و 25 فروردین، 15 اردیبهشت و 1 خرداد و سه فاصله بین ردیف بوته 50، 75 و100 سانتی متر بعنوان فاکتور فرعی انتخاب شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب طی دوسال آزمایش نشان داد که تاخیر در کاشت سبب کاهش شاخص سطح برگ، تجمع ماده خشک، عملکرد کاسبرگ، عملکرد دانه و عملکرد زیست توده گردید. بیشترین عملکرد کاسبرگ و عملکرد دانه به ترتیب در تاریخ کاشت 20 اسفند با تولید 990 و 1338کیلوگرم در هکتار حاصل شد و کمترین تولید آنها در تاریخ کاشت 1 خرداد به ترتیب 594 و 766 کیلوگرم در هکتار بود. عملکرد کاسبرگ در فاصله ردیف 50 سانتی متر نسبت به فاصله ردیف 75 و 100 سانتی متر به ترتیب 24 درصد، 61 درصد و عملکرد دانه به ترتیب 5/9 درصد و 20 درصد افزایش نشان داد. میزان آنتی اکسیدان کاسبرگ، اسیدیته کاسبرگ، ویتامین ث کاسبرگ، درصد پروتئین و درصد روغن دانه تنها تحت تاخیر تاریخ کاشت قرار گرفتند. بیشترین درصد خاصیت آنتی اکسیدانی کاسبرگ (17/90 درصد) به تاریخ کاشت 15 اردیبهشت تعلق داشت. با توجه به نتایج به دست آمده، تاریخ کاشت گیاه چای ترش در نیمه دوم اسفند تا اواسط اردیبهشت با فاصله ردیف 50 سانتی متر با شرایط اقلیمی جیرفت مناسب به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اسیدیته، درصد روغن دانه، سبدریفا، عملکرد کاسبرگ، ویتامین ث
  • ثریا پورتبریزی، شهرام پورسیدی* ، روح الله عبدالشاهی، نازی نادرنژاد صفحات 185-198
    کادمیوم یکی از فلزات سنگین است که در گیاهان تنش اکسیداتیو ایجاد می کند. در این پژوهش، اثر سمیت این فلز بر گیاه داروئی ماریتیغال مورد بررسی قرار گرفت. تاثیر چهار تیمار کلرید کادمیوم (صفر(شاهد) ، 300، 600 و 900 میکرومولار) بر گیاه ماریتیغال با استفاده از یک طرح کاملا تصادفی با پنج تکرار بررسی گردید. نتایج محاسبه شاخص تنش تحمیل شده، شدت تنش وارد بر گیاه را در سطوح مختلف تیمار تایید کرد. کاهش وزن خشک اندام هوایی، سطح برگ، مقدار کلروفیل a و کلروفیل کل در غلظت 900 میکرومولار معنی دار بود. کلروفیلb برگ ها در هر سه سطح تنش در مقایسه با شاهد، به طور معنی داری کاهش یافت. با این حال محتوای کاروتنوئید تغییر معنی داری نشان نداد. غلظت مالون دآلدئید، محتوای آنتوسیانین، ترکیبات فنلی کل و فلاوونوئیدها در سطح 900 میکرومولار کادمیوم افزایش یافت. میزان پروتئین کل در سطح 900 میکرومولار، کاهش و میزان فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز، گلوتاتیون ردوکتاز و آسکوربات پراکسیداز در این سطح نسبت به شاهد افزایش معنی دار نشان داد. نتایج تایید کرد این گیاه داروئی دارای مکانیسم های متفاوت فیزیولوژیک و بیوشیمیایی جهت کاهش خسارت ناشی از تنش کادمیوم است. سنجش غلظت یون کادمیوم در بافت برگ و ریشه با استفاده از روش جذب اتمی نشان داد که غالب کادمیوم در برگ این گیاه تجمع و مقدار کمی در ریشه باقی می ماند که میتواند ماریتیغال را به عنوان گزینه مناسبی جهت مطالعات گیاه پالایی معرفی نماید.
    کلیدواژگان: آنزیم آنتی اکسیدان، تنش کادمیوم، ماریتیغال، گیاه پالایی
  • محمد صدقی* ، پریسا شیخ نواز جاهد، رئوف سید شریفی صفحات 199-208
    با توجه به ضعیف بودن بذر استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) و جوانه زنی دشوار آن، هدف از این تحقیق، بررسی اثر انواع پرایمینگ بر جوانه زنی و رشد گیاهچه و برخی از ترکیبات موجود در برگ استویا در محیط حاوی اسید جیبرلیک بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه اجرا شد. تیمارها شامل غلظت های مختلف اسید جیبرلیک (صفر، 25 و 50 میلی گرم در لیتر) و پرایمینگ بذر به صورت هیدرو، هورمون (اسید جیبرلیک 2/0 میلی گرم در لیتر) و اسمو (نیترات پتاسیم سه درصد) به مدت 18 ساعت بود. میزان ترکیبات موثره توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی مورد اندازه گیری قرار گرفت. فعالیت آنزیم های هیدرولیتیک و آنزیم های آنتی اکسیدانت گیاهچه ها نیز اندازه گیری شد. بیشترین سرعت جوانه زنی در پیش تیمار اسمو پرایمینگ به دست آمد. بیشترین میزان فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسمیوتاز در هیدروپرایمینگ (47٪ افزایش نسبت به شاهد) و مالون دی آلدهید (50٪ افزایش) در هیدرو و اسموپرایمینگ و کاتالاز (38٪ افزایش) و پراکسیداز در هیدرو پرایمینگ (53٪ درصد افزایش) در غلظت صفر میلی لیتر اسید جیبرلیک اندازه گیری شد. بیشترین میزان آنزیم آلفا آمیلاز (41٪ در افزایش) با پیش تیمار هورمون و در غلظت 50 میلی گرم از اسید جیبرلیک به دست آمد. بیشترین میزان آلفاکادینول (26٪ افزایش) ، متیل سالیسیلات (36٪ افزایش) و سافرانال (40٪ افزایش) ، همچنین کربوهیدرات (23٪ افزایش) و پروتئین (26٪ افزایش) در تیمار هورمون پرایمینگ و در غلظت 50 میلی گرم بر لیتر اسید جیبرلیک مشاهده شد. . در این پژوهش برای دست یابی به حداکثر میزان ترکیبات موثره، غلظت 50 میلی لیتر اسید جیبریک در پیش تیمار با هورمون مناسب تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانت، پیش تیمار بذر، جیبرلین، جوانه زنی، آلفا آمیلاز
  • نگار حیدریان، طاهر برزگر* ، زهرا قهرمانی، جعفر نیکبخت صفحات 209-222
    به منظور بررسی اثر تنش کم آبی بر عملکرد و ویژگی های فیزیولوژیکی برخی از توده های خربزه ایرانی، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان در سال 1394 اجرا گردید. تیمار های آزمایشی شامل هفت توده خربزه (قلم قاش، روشی، زرکه، قبادلو، ریش بابا، گرکه، کالیار) و سه سطح آبیاری (40، 70 و 100 درصد نیاز آبی گیاه) بود. در این آزمایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی، هدایت روزنه ای، محتوای پرولین، محتوای نسبی آب برگ، شاخص پایداری غشاء سلولی، پراکسید هیدروژن و مالون دی آلدئید اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که تنش کم آبی باعث کاهش شاخص پایداری غشاء سلولی، محتوای نسبی آب برگ، هدایت روزنه ای و عملکرد در همه توده ها گردید. بیش ترین محتوای پرولین در توده گرکه، بالاترین فعالیت آنزیم‏های کاتالاز و پراکسیداز به ترتیب در توده های زرکه و قبادلو در شرایط کم آبیاری 40 درصد مشاهده شد. مقدار پراکسید هیدروژن و مالون دی آلدئید در شرایط تنش کم آبی به طور معنی داری در مقایسه با شاهد افزایش یافت. اثر متقابل تنش کم آبی بر فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز، محتوای پرولین، پراکسید هیدروژن و عملکرد معنی دار بود. با توجه به نتایج، بیش ترین و کم ترین درصد کاهش عملکرد به ترتیب در توده زرکه (17/65 درصد) و ریش بابا (16/41 درصد) در آبیاری 40 درصد نسبت به آبیاری معمولی مشاهده شد که به ترتیب حساس ترین و متحمل ترین توده از لحاظ این صفت به تنش کم آبی بودند.
    کلیدواژگان: کم آبیاری، فعالیت آنریمهای آنتی اکسیدانی، محتوای پرولین، هدایت روزنه ای
  • حمیده آزادقوجه بیگلو، براتعلی فاخری، نفیسه مهدی نژاد* ، قاسم پرمون صفحات 223-238
    به منظور ارزیابی فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و عملکرد گل ژنوتیپ های بابونه تحت تنش رطوبتی و محلول پاشی نانو کلات آهن، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی پژوهشکده دانشگاه زابل، در سال 1393 اجرا گردید. تیمار های آزمایشی شامل تنش خشکی در 2 سطح (شاهد یا 90 درصد ظرفیت زراعی و 70 درصد ظرفیت زراعی) و نانو کلات آهن در 2 سطح (شاهد و 2 میلی گرم بر لیتر) و 7 ژنوتیپ بابونه (اردستان، گچساران، نائین، خوزستان، کازرون، آلمان و مجارستان) بود. در این تحقیق میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی (کاتالاز، پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، گایاکول پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز و پروتئین کل) و عملکرد گل در بوته مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تنش موجب افزایش فعالیت آنزیم، کاتالاز، در ژنوتیپ های کازرون، خوزستان، نائین و آلمان، افزایش فعالیت آنزیم آسکوربات در همه ژنوتیپ ها، گایاکول پراکسیداز در ژنوتیپ های کازرون، خوزستان، نائین و آلمان و کاهش پروتئین کل در ژنوتیپ های اردستان، گچساران و مجارستان و کاهش عملکرد گل در بوته در ژنوتیپ های اردستان، خوزستان، نائین و مجارستان شد. کاربرد نانو کلات آهن نیز با کاهش تاثیرات مخرب تنش بر میزان آنزیم های آنتی اکسیدانی تاثیرگذار بود که این تاثیرات در برخی ژنوتیپ ها مثبت و در برخی دیگر منفی بود. به طور کلی ژنوتیپ های خوزستان و آلمان متحمل ترین ژنوتیپ برای کشت در شرایط تنش می باشند.
    کلیدواژگان: تنش رطوبتی، ژنوتیپ بابونه، عملکرد، فعالیت آنتی اکسیدانی، نانو کلات آهن
  • ابراهیم هادی، سدابه جهانبخش گده کهریز* ، مرتضی کامرانی، قاسم پرمون، صلاح محمدی صفحات 239-250
    به منظور بررسی واکنش هیبریدهای مختلف ذرت به تنش خشکی در مراحل مختلف رشد، آزمایشی در قالب طرح اسپیلیت پلات، بر پایه ی طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 94-1393 در دانشکده ی کشاورزی و منابع طبیعی مغان اجزاء گردید. تیمارها شامل سه رژیم آبیاری (آبیاری کامل، قطع آبیاری در مرحله ی گل دهی و قطع آبیاری در مرحله ی پرشدن دانه) در کرت های اصلی و هفت هیبرید تجاری (سینگل کراس 260، 301، 302، 400، 500، 704 و دابل کراس 370) در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات تنش، هیبرید و اثر متقابل هیبرید در تنش بر میزان پروتئین، کربوهیدرات، لیزین، متیونین، پرولین و فعالیت آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز در سطح یک درصد معنی دار می باشد. عملکرد دانه نیز تنها تحت تاثیر اثر اصلی تنش و هیبرید قرار گرفت. تنش در بیشتر هیبریدها موجب افزایش در میزان پروتئین، پرولین، کربوهیدرات و فعالیت آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز و کاهش در میزان لیزین و متیونین شد. بالاترین میزان فعالیت آنزیمی و عملکرد دانه در شرایط تنش خشکی از هیبرید سینگل کراس 704 و بالاترین متابولیت های سازگاری در شرایط تنش از هیبرید سینگل کراس 400 و 500 مشاهده شد. بالاترین عملکرد دانه نیز از هیبرید سینگل کراس 704 با میانگین 49/11 تن در هکتار به دست آمد. نتایج رگرسیونی نیز نشان داد در شرایط بدون تنش کربوهیدرات بالاترین سهم را در پیش بینی عملکرد و در شرایط تنش میزان لیزین و پرولین بالاترین سهم را در تعیین میزان عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: پراکسیداز، تنش، عملکرد دانه، کاتالاز، لیزین، هیبرید
  • سمیه احمدی، مهراب یادگاری* ، بهزاد حامدی صفحات 251-262
    تنظیم کننده های رشدی نقش حیاتی در طی مراحل رشد و نمو گیاهان ایفا می کنند و کاربرد آن ها می تواند باعث بهبود و افزایش عملکرد گیاهان شود. در این تحقیق اثرات کاربرد محلول پاشی دو هورمون اسید سالیسیلیک و اسید ایندول استیک بر عملکرد کمی و کیفی اسانس گیاهان اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) و بادرنجبویه (Melissa officinalis L.) از خانواده ی نعناعیان (Lamiaceae) بررسی گردید. این پژوهش به صورت گلدانی، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در سال زراعی 1394 انجام شد. سطوح تیماری اسید ایندول استیک (0، 1، 5/1 و 2 میلی گرم در لیتر) و اسید سالیسیلیک (1،0، 10 و 20 میلی مولار) روی گیاهان مذکور در دو مرحله 6 و 8 برگی، محلول پاشی شدند و بعد از 3 هفته از اعمال تیمار دوم که برگ ها به 16-22 برگی رسیده بودند، اقدام به برداشت گردید. در ساختار هوایی نعناع فلفلی و بادرنجبویه، به ترتیب 28 و 23 ترکیب شناسایی شد. بیشترین اجزای موجود در اسانس بادرنجبویه (بیش از 65%) ژرانیال، نرال و منتول و در نعناع فلفلی (بیش از 70%) منتول، منتون و ایزومنتون بودند. نتایج نشان داد که تیمار ترکیبی اسید سالیسیلیک 10 میلی مولار و اسید ایندول استیک 5/1 میلی گرم در لیتر، در بالابردن میزان کمی و کیفی اسانس گیاهان تحت بررسی بهترین تیمار بود. به نظر می رسد که هورمون های مورد استفاده در این تحقیق منجر به افزایش عملکرد و به تبع آن میزان و اجزای سازنده اسانس هر دو گیاه شدند.
    کلیدواژگان: ژرانیال، گیاه دارویی، منتول، منتون، نرال، محرک گیاهی
  • سمیه نادری، سید محمد جواد آروین، نادیا بهره مند* صفحات 263-275
    غلظت نامناسب علف کش، عدم کنترل علف هرز و صدمه شدید به گیاه را در پی خواهد داشت. تنظیم کننده های رشد گیاهی می تواننددر کاهش خسارت علف کش ها نقش داشته باشند. به همین منظور دو آزمایش در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان درسال 1391انجام شد. آزمایش اول به صورت طرح کاملا تصادفی شامل علف کش های انتخابی با پنج سطح، هالوکسی فوپ (0 ، 3/0 ،4/0 ،5/0 و1 درصد) ، اکسی فلورفن (0 ،3/0 ،4/0 ،5/0 و1 درصد) و ستوکسیدیم (0، 6/0 ، 8/0 ، 1 و 5/1 درصد) با سه تکرار بود. آزمایش دوم به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دوفاکتور تنظیم کننده های رشد و علف کش بود. تنظیم کننده ها شامل سالیسیلیک اسید (0، 25/0و 5/0 میلی مولار) متیل جاسمونات (0، 5 و10میکرومولار) و براسینواستروئید (0، 1و2 میکرومولار) به صورت خیساندن بذر و علف کش به شکل محلول پاشی با غلظت پایین (غلظت 3/0و4/0درصدهالوکسی فوپ و اکسی فلورفن وغلظت 6/0و8/0درصدستوکسیدیم) و غلظت بالا (غلظت 5/0 درصدهالوکسی فوپ و اکسی فلورفن و غلظت 1درصد ستوکسیدیم) انتخاب شدند. نتایج نشان داد در آزمایش اول هالوکسی فوپ واکسی فلورفن تا غلظت 4/0و ستوکسیدیم تا 8/0درصد بر رشد، زیست توده، رنگیزه های فتوسنتزی، نشت یونی وآنزیم های اکسیداتیو اثر سوئی نداشت. در آزمایش دوم مشخص شد علف کش با غلظت بالا به طرز معنی داری ویژگی های رشد را کاهش داده است. ترکیب تنظیم کننده ها با علف کش اثرات منفی علف کش را به طرز معنی داری کاهش داد. برطبق نتایج میتوان گفت سالیسیلیک با غلظت 25/0میلی مولار، متیل جاسمونات 5 و براسینو استروئید 1میکرومولار موثرتر بودند.
    کلیدواژگان: تنظیم کننده رشد گیاه، سیر، علف کش انتخابی
|
  • Roya Razavizadeh Dr* Pages 1-12
    Chamomile (Tanacetum parthenium) is one of the most valuable medicinal plants and its dried flowers contain many terpenoids and flavonoids contributing to its medicinal properties. Salinity is one of the main limiting factors of plants growth in the world, especially in arid and semi-arid areas. Currently, biological methods use widely to contrast the soil salinity. To study of the effect of methyl jasmonate on effective gene expression under salt stress in chamomile, factorial experiment in a completely randomized design did in 3 replications. Salinity treatments at four levels (0, 50, 100 and 150 mM) and methyl jasmonate at four levels (0, 50, 100 and 150 µM) were applied. Sampling at four times (0, 24, 36 and 72 h) and the interaction between time and salinity and methyl jasmonate treatment were evaluated. In different concentrations of salinity, the results of studied genes expression showed that the highest expression of BADH, SOS, Catalase and P5CS were at 150, 100, 150 and 50 mM concentrations of salinity, respectively. The results of studied genes expression in different methyl jasmonate concentrations and different times showed that the expression of BADH and Catalase genes were increased with increasing concentrations of methyl jasmonate and sampling time. The highest amount of expression of P5CS and SOS genes at 150 µM methyl jasmonate concentration was observed after 24 and 36h. The results of the interaction between salinity, methyl jasmonate and sampling time showed that the highest levels of gene expression for all genes was in 100 µM methyl jasmonate and 100 mM NaCl during 36 hours and the lowest level of expression was  in the control treatment.  
    Keywords: Tanacetum parthenium, salt stress, methyl jasmonate, gene expression
  • Hamideh Ghafari Mrs, Mahmoud Reza Tadayon Dr*, Jamshid Razmjoo Dr Pages 13-26
    In order to investigate the growth responses of sugar beet plant to drought stress and foliar application of proline at different growth stages, a field experiment was conducted as split plot arrangement in a randomized complete block design with three replications at the field Research Station of Shahrekord University during 2015. Main plot three level of irrigation treatments (100% (control), 75% and 50% of water requirement) and sub plot three level of proline applied (sprayed with water (control), 5 and 10 mM. The result showed that the drought stress reduced membrane stability index (MSI) and SPAD values and 10 mM proline foliar application causes plant resistance and enhanced MSI and SPAD values under drought stress as compared with the control (sprayed with water). The drought stress reduced leaf area index (LAI), crop growth rate (CGR), net assimilation rate (NAR) and shoot and root dry weights compared with full irrigation. The reduction rate and time in traits were higher on stress level than full irrigation and foliar application of 10 mM were low. There is highly correlation between LAI, CGR and shoot dry weight with root dry weight. So, proline function as compatible solute in osmotic adjustment for sugar beet with the protective role through physiological reactions under drought stress. 
    Keywords: Foliar application, SPAD values, Membrane stability index, Growth indices.
  • Pages 27-44
    In order to evaluate the effect of Piriformospora indica fungi inoculation on antioxidant systems and photosynthetic pigments of stevia medicinal plant under salt and drought stresses, an in vitro experiment was conducted. Experiment arranged in factorial based on completely randomized design with three replicates. Treatments were three levels of osmotic potential (0, -5, and -10 bar), three osmotic sources including NaCl (Na), Mannitol (M) and NaCl+Mannitol (N+M) and two levels of fungi inoculation (uninoculated control and inoculation with P. indica). Results showed that among the mentioned osmotic sources, NaCl had the most inhibitory effect on photosynthetic pigments of stevia. When M concentration increased in uninoculated plants, the enzymes activitiy such as catalase and superoxide dismotase increased too. In non-stress conditions P. indica improved photosynthetic pigments including chlorophyll a, b, a+b and carotenoids. Also, inoculation of stevia plantlets with P. indica at osmotic level of -5 bar caused by M+Na markedly improved chlorophyll b and a+b up to 41 and 57%, respectively as compared to the uninoculated control. Fungi inoculation also improved activity of antioxidant enzymes as compared to uninoculated control. Where Na and M+Na was applied to cause -5 bar of osmotic level,  superoxide dismutase activity increased by 62 and 185%, respectively as compared to the control. In conclusion, results showed a positive effect of P. indica on stevia tolerance to both salinity and drought stresses. 
    Keywords: Osmotic potential, enzymes activity, Chlorophyll, Fungi inoculation
  • Fatemeh Rezaee Mir, Mehrdad Lahouti Dr.*, Mahmood Maleki Dr., Ali Ganjeali Dr. Pages 45-56
    Sulforaphane is an isothiocyanate which derived of glucoraphanin (a kind of glucosinolate) under hydrolysis of myrosinase enzyme, has shown various pharmaceutical properties such as anticancer activity in human. This glucosinolate abundantly found in Lepidium draba L. of Brassicaceae family. The goal of this research was investigation of the variation in sulforaphane, total flavonoid and anthocyanin contents and also investigation of the activity of catalase and peroxidase enzymes in 5-day-old L. draba seedlings in treatment of various concentration of jasmonate. The obtained results showed whereas the sulforaphane content was not changed after 48 hours treatment, its content significantly decreased in 50 and 100 μM jasmonate treatment after 72 hours. On the other hand, total flavonoid content were increased in the 50 and 100 μM jasmonate treated seedlings at the both of treatment times and the anthocyanin content was also significantly evaluated in the 72 hours-treated seedlings in compared to the control. Furthermore, activity of catalase and peroxidase enzymes reduced at both of treatment times (except peroxidase activity in treated with 50 μM jasmonat after 72 hours). Overall, it deduced that jasmonate effect depends on its concentration, time of treatment as well as metabolite biosynthesis pathway. Furthermore, it seems under jasmonat treatment, the antioxidant system of this plant improved more through phenylpropanoid pathway.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Jasmonate, Lepidium draba L., Sulforaphane
  • Younes Kheirizadeh Pages 57-74
    In order to study the effects of bio fertilizers and zinc application on yield, variations of quantum yield, stomatal conductance and some physiological traits of triticale under water withholding conditions, a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications. Experimental factors were included water withholding in three levels (normal irrigation as control, irrigation withholding at 50% of heading stage, irrigation withholding at 50% of booting stage), four bio fertilizers levels (no bio fertilizer, application of mycorrhiza, Azotobacter chrocoocoum strain 5 + Psedomunas putida strain 186, application of PGPR and mycorrhiza together) and four nano zinc oxide levels (without nano zinc oxide as control, application of 0.3, 0.6 and 0.9 g L-1). Results showed that under water withholding condition, photochemical efficiency of photosystem II, chlorophyll index, stomatal conductance, relative water content and grain yield decreased. Whereas, electrical conductivity and grain protein were increased. Means comparison showed that the highest of grain yield, photochemical efficiency of photosystem II, stomatal conductance, relative water content and chlorophyll index were obtained at application of PGPR+mycorrhiza, foliar application of 0.9 g L-1 nano zinc oxide and full irrigation. The highest of grain protein was belonged at application of PGPR+mycorrhiza, foliar application of 0.9 g L-1 nano zinc oxide and irrigation to 50% of booting stage. The highest of grain yield (663.26 g m-2) was obtained at application of PGPR+mycorrhiza, foliar application of 0.9 g L-1 nano zinc oxide and full irrigation and the lowest of it (198.46 g m-2) was belonged at irrigation to 50% of booting stage, no biofertilizers and without nano zinc oxide. Irrigation withholding in heading and booting stages reduced 22% and 42% respectively from grain yield and using of biofertilizers and nano zinc oxide compensated 52% and 53% respectively from yield reduction. It seems that application of biofertilizers and nano zinc oxide due to the improvement of some physiological traits such as photochemical efficiency of photosystem II, chlorophyll content, stomatal conductance and relative water content can be recommended for profitable triticale production under water withholding condition.
    Keywords: Plant Growth Promoting Rhizobacteria, Chlorophyll Index, Mycorrhiza, Electrical Conductivity
  • Halimeh Hassanpour Dr*, Vahid Niknam Dr Pages 75-84
    Hyoscyamus reticulatus is an important medicinal plant belonging to Solanaceae family. This herb has antispasmodic, antichlorogenic and analgesic characteristics due to tropane alkaloids such as hyoscyamine and scopolamine. Mechanical vibration is one of abiotic stresses which could affect on growth and development of plant cells. In this research, effect of high-frequency mechanical vibration were studied on some growth parameters, total phenolic and alkaloid contents and free radical scavenging activity using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) in H. reticulatus calli. Mechanical vibrations were applied at 0, 50, 100 and 150 Hz for 15, 30 and 45 min on the H. reticulatus calli. Response of callus tissue was different on growth, antioxidant activity, phenolic and alkaloid content in various times, and optimum time was observed for 30 min. Mechanical vibration at 50 and 100 Hz increased significantly growth, protein, proline, phenolic and alkaloid contents, and the highest content of these parameters were observed at 50 Hz for 30 min. Carbohydrate content decreased significantly, and the lowest content was identified at 100 Hz for 45 min. Mechanical vibration also decreased lipid peroxidation, and increased radical scavenging activity with decrease of IC50 content especially especially at 50 Hz in 30 min. It seems that mechanical vibration at a proper frequency and time could be a tool for induction of growth and secondary metabolite in plant cells.  
    Keywords: Hyoscyamus reticulatus, Callus tissue, Mechanical vibration, Proline, Phenolic content, Alkaloid
  • Mahnaz Vafadar*, Zeinab Ghaderi Habib , Elaheh Vatankhah Pages 85-100
    Plants deal with various stresses like salt stress in their life. Henbane is one of the important plants of potato family with numerous pharmaceutical effects. To assess the effects of salinity on growth responses of Henbane plant, experiment performed in growth chamber as pot culture based on a randomized complete design (CRD) with three replications. Seed germination percentage has been studied in salinity levels as 0, 5, 10 and 15 dS m-1 NaCl. After seed germination and transferring the seedlings to the pot media in 16 hours light and 8 hours darkness, salinity in four levels as 2.9 (control without salt), 5, 10 and 15 dS m-1 has been treated.  Two weeks after stress treatment, features including factors of seed germination, root fresh and dry weight, aerial organ fresh and dry weight, organs length, leaf RWC, plant element content, proline, soluble sugars, photosynthetic pigments, total protein and alkaloid content have been measured. Statistical analyses have been carried out with SAS software ver. 9.1. The results of this research showed that some parameters including percentage and rate of seed germination, hypocotyle and radicle fresh and dry weight, root fresh and dry weight, aerial organs length, leaf RWC, root and aerial organs K, Mg and Ca content and K/Nain salinity conditions relative to control treatment represented significant decrease. Against, proline, total proteins, alkaloids and Na content relative to control treatment showed significant increase. Soluble sugars and photosynthetic pigments content did not showed significant difference. In conclusion, application of salinity stress resulted in enhanced synthesis of osmolytes such as proline and alkaloids as defensive compounds.
    Keywords: alkaloid, henbane, growth parameters, proline, Salt stress
  • Pages 101-116
    The negative effects of water stress, reduced water use and nutritional disorders in plants. So in order to study the effects of foliar application of iron and manganese on some morphological and physiological characteristics of Mungbean (cultivar beam) under water deficit stress, this experiment was conducted in the Faculty of Agriculture of Tarbiat Modares University as randomized complete block design arrangement in split plot with three replications. Treatment of water difficit stress, is irrigation regims in three levels: [optimal irrigation, withholding irrigation from vegetative growth (stage of Primary growth to the fast formation of leaves) and withholding irrigation from flowering stage to the first pod formation stage] As main plot and and foliar application of micronutrients included were (no foliar application, water foliar application, iron sulfate 1%, iron sulfate 1.5%, manganese sulfate 0.5%, manganese sulfate 1%, iron sulfate 1%+ manganese sulfate 0.5% and iron sulfate 1.5%+ manganese sulfate 1%) Were considered as sub plot. The results showed that foliar application of iron and manganese could prevent the devastating effects of drought stress And the effect of combined treatment of iron and manganese were higher than other treatments of foliar application. Foliar application of 1.5% Fe+ 1% Mn Reduced proline content in the vegetative and reproductive stress conditions, respectively 62 and 64 percent and total chlorophyll content in the vegetative and reproductive stage increased  respectively 43.5 and 45.8 percent.
    Keywords: Foliar Application, Morphological Trait, Mung Bean, Proline, Water Deficit Stress
  • Asghar Mosleh Arany*, Hossein Alipour , Afagh Tabande , Hassan Dashti Pages 117-128
    This study investigated the effect of salinity (control, 8 and 24 ds/m) and light intensity (complete light equal to 1109 × 102 Lux, intermediate light equal to 454 × 102 Lux and weak light equal to 175 × 102 Lux) on some physiological characteristics and ion uptake in Haloxylon ammodendron . The experiment conducted in completely randomizes design in split plot form with 10 replicates. Results showed that the amounts of Prolin in intermediate and weak light intensity was significantly lower than in complete light intensity. The amount of prolin in complete light intensity was equal to 0.42 mg/gfw and in weak light intensity was equal to 0.17 mg/gfw. Salinity also increased the amounts of prolin and soluble sugar. The highest amounts of chlorophyll a, b, total chlorophyll and the amount of K+ was observed in intermediate and weak light intensity and the lowest was in complete light intensity. The amount of phosphorous was significantly higher in complete light intensity compared to control and in intermediate light intensity. In contrast to other ions, the amount of Na+ in complete light intensity was significantly high compared to intermediate and weak light intensity. Increasing salinity increased the amounts of chlorophyll a, b and total chlorophyll. The amount of Nitrogen and K+ also increased with increasing salinity. The amount of K+ in salinity of 24 ds/m was equal to 48.8 mg/gdw and in control was equal to 71 mg/gdw. In contrast to K+ , the amount of Na+ increased with increasing salinity. K/Na decreased with increasing salinity. The results of light and salinity interaction showed that decreasing light intensity increased the amount of relative water content in salinity of 8 and 24 ds/m. Light and salinity interaction also ameliorate the calcium uptake in salinity of 24 ds/m. Intermediate light intensity also ameliorate mg++ uptake in salinity of 8 and 24 ds/m. Therefore under condition of this experiment decreasing light intensity provided better condition for producing H. ammodendron plant.
    Keywords: Haloxylon aphyllum, light intensity, salinity.
  • Pages 129-144
    Light is one of the main limiting factors, specialy in warm regions, for growth and development in plants and shade levels play an important role in the cultivation of medicinal plants. The aim of this research was to investigate the effects of shade levels (0%, 50%, 75%, and 100%) to find the best environmental option with maximum flowering in Rosa damascena. The plants were evaluated after eight mounths of treatments for morphological characteristics, macroelements contents, chlorophyll and carotenoids contents, peroxidase activity and flower numbers. The results showed that 0% shade induced stress on plant growth and reduced morphology parameters including plant height, fresh and dry weight; chlorophyll content; nitrogen content; soluble carbohydrates and flower numbers were decreased compared to those grown in shade levels. Root length, ion lekage, cartenoides content, potassium and phosphorus contents and peroxidase activity were highest in Rosa damascena under 0% shade after 8 months of growth cycle. Numbers of flower was greatest in Rosa damascena grown under 50% shade. In conclusion, Rosa damascena is a semi shade loving plant suitable to grow under 50% shading forhigh yield, in warm regions.
    Keywords: Carbohydrate, Landscape, Pigment, Sunborne
  • Nasrin Razmi*, Ali Ebadi , Jahanfar DANESHIAN , Soodabe JAHANBAKHSH Pages 145-154
    In order to evaluate the effect of drought stress and salicylic acid on mineral content and some physiological traits of soybean genotypes (Glycine max L.) a greenhouse experiment was conducted as factorial based on completely randomized design with three replications in Mohaghegh Ardabil University in 2014. The first factor consisted of three levels of water deficit (85%, 65% and 45% field capacity), the second factor consisted of three concentration of salicylic acid (0 or distilled water, 0.4 and 0.8 mM) and the third included soybean genotypes (Williams, L17 and D42X19). The results showed that water deficit increased the amount of sodium, sodium to potassium ratio, electrolyte leakage, malondialdehyde and glycine betaine and decreased leaf relative water content and leaf area per plant. Soybean genotypes responded differently to water deficit. Williams and L17 had the highest and lowest concentrations of calcium, potassium, relative water content and leaf area per plant, respectively. Salicylic acid decreases the amount of lipid peroxidation, electrolyte leakage and increased concentrations of glycine betaine and leaf area per plant. Interaction of salicylic acid and genotype on traits was significant. Application of 0.4 mM salicylic acid exhibited afavorable effects on the accumulation of calcium, potassium, phosphorus and increasing the relative water content and maintaining the integrity of cell membranes and ameliorated the inhibitory effects of water deficit in soybean genotypes especially in Williams. Foliar application with 0.4 mM salicylic acid reduced adverse impact of water deficit stress in Williams cultivar.
    Keywords: electrolyte leakage, glycine betaine, leaf relative water content, malondialdehyde
  • Jannat Sarmad*, Seyyede Masoome Divband , Seyyede Fatemeh Fallah Pages 155-170
    Jasmonic acid and its methylated ester (Methyl jasmonate) are widely found in plants, as a natural plant growth regulators. Research results show that the use of exogenous jasmonates, change physiological responses to stress in plants. Chlorid (Cl-) is considered as an essential element in plant growth. A small amount of this substance improves the performance and quality of tobacco leaf, while higher levels of Cl- is have revise effect. In this study, the effect of the Methyl jasmonate (30μm) in the form of spray on the leaves at the early growth stages and the different Cl- concentration (50, 150 and 300 mgL-1) was studied.  The experiment was performed with 4 replications, during 2012 crop year at Guilan Tobacco Research Center. Results show, by increasing the Cl- concentration to 300 mgL-1, the Cl- content of leaves increased. By increasing the Cl- concentration to 300 mgL-1, the amount of starch significantly increased, Furthermore, were reducted the content of total protein and α-amylase activity of the middle leaves significantly, while there is no change in content of carotenoids and nicotine. External application of Methyl jasmonate will result in significant reduction of starch and Cl- content of leaves especially in 150 and 300 mgL-1 chlorid- concentration, whereas amounts of nicotine, total protein and carotenoids significantly increased. Moreover, there will be no change in the amount of α-amylase activity.
    Keywords: Total protein, carotenoids, nicotine, Cl- content
  • Pages 171-184
    Roselle )Hibiscus sabdariffa  L.) is a new medicinal plants can be used as a suitable plant in cropping pattern. Recently, due to different uses has been considered by farmers. In order to evaluate the effects of sowing date and intra-row on leaf area index, dry matter accumulation and physiological characteristics of roselle (Hibiscus sabdariffa L (.the field experiment was conducted split plot in a randomized complete block design with three replications in agricultural research field of Jiroft university during 2013 and 2014 growing season. Main plots were sowing date at five levels of 11th and 30th March, 14th April, 5th and 22th May and intra-rows were spaced of 100, 75 and 50 cm as sub plot. Based on two years data combined analysis, the results indicated that delayed sowing date reduced leaf area index, dry matter accumulation, sepal yield, seed yield and biomass yield. The highest sepal yield and seed yield was obtained at 11th March, with 990 and 1338 kg/ha, respectively. The lowest sepal yield and seed yield was obtained at 22th May, with 594 and 766 kg/ha respectively. Sepals yield increased at 50 cm intra-row space to 75 and 100 cm intra-row space 24% and 61% respectively, also seed yield increased 9.5% and 20% respectively. Sowing date had significant effect on sepal antioxidant, acidity, vitamin C, seed protein and seed oil. The percentage highest of antioxidant activity sepals (90.17%) belonged to the 5th May. Intra-rows space had not a significant effect on physiological characteristics. Roselle sowing date date in the first half of March to mid of May with intra-row space of 50 cm, seems to be appropriate by the good climatic conditions of Jiroft region.
    Keywords: Acidity, Antioxidant, Hibiscus Sabdariffa, Seed oil percent, Sepal yield, Vitamin C
  • Soraya Poortabrizi , Shahram Pourseyedi*, Roohollah Abdoshahi , Nazi Nadernejad Pages 185-198
    Cadmium (Cd) is a heavy metal that causes oxidative stress in plants. In this study toxicity effect of Cd on Silybum marianum was investigated. Four treatments of CdCl2 (0, 300, 600, 400 and 900 μM) were evaluated in five replications using complete random design. Results of tolerance stress index severity of Cd stress on plants under various levels of treatments. Shoot dry weight, leaf area, chlorophyll a content, and total chlorophyll content were significantly reduced in 900 μM of Cd. Chlorophyll b decreased in all levels of Cd stress in comparison with control. Meanwhile, Carotenoid content did not show significant change in different concentrations of cadmium. Malon De Aldehyde content, Antocyanin content, total Phenol and Flavonoid significantly increased under 900 μM cadmium concentration. Total protein content was significantly decreased in 900 μM Cd concentration while, Phenylalanine ammonia lyase, Glutathione reductase and Ascorbate peroxidases activity enzyme were significantly increased in this level. Results confirmed that this medical plant have different physiological and biochemical mechanisms to reduce toxicity damage of cadmium. Evaluation of cadmium ion concentration in leaves and root showed that most cadmium was concentrated in leaves while; small amount of Cd was in the roots. These results showed that silybum marianum could be an appropriate plant for phytoremediation purposes.
    Keywords: antioxidant enzyme, cadmium stress, silybum marianum, phytoremediation
  • Mohammad Sedghi*, Paris Sheikhnavaz Jahed , Raouf Seyed Sharifi Pages 199-208
    Considering low vigor of Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) seeds and difficulty of its germination, the purpose of this experiment was to evaluating the effect of different priming types on germination and seedling growth of Stevia in the presence of gibberellic acid. A factorial experiment was carried out based on a completely randomized design with three replications. Treatments consisted of different concentrations of gibberellic acid (G1=0, G2 =25 and G3=50 mg L-1) and seed priming as hydro, hormone (gibberellic acid, 0.2 mg L-1) and Osmo (3% potassium nitrate) for 18 hours. The essential oil constituents were measured by gas chromatography (GC). The activity of hydrolytic and antioxidant enzymes in seedlings also were measured. The highest germination percentage (67.26 %) observed in the hormone priming and the concentration of 50 mg L-1 of gibberellic acid. Osmopriming had the highest germination rate. The highest levels of SOD activity and MDA content observed in osmopriming and catalase and peroxidase achieved in hydro priming without application of gibberellic acid. The highest level of alpha-amylase enzyme activity was related to hormone priming with 50 mg L-1 gibberellic acid. The highest levels of alphacadinol, methyl salicylate and Safranal and also carbohydrates and protein observed in hormone priming and 50 mg L-1 gibberellic acid. In conclusion, to achieve the highest essential oil contents in Stevia using hormone priming and application of 50 mg L-1 gibberellic acid was suitable.
    Keywords: Anti-oxidant enzymes, Germination, seed pre-treatment, gibberellic acid, alpha-amylase
  • Negar Heidarian , Taher Barzegar*, Zahra Ghahremani , Jaefar Nikbakht Pages 209-222
    In order to evaluate the effect of water deficit stress on yield and physiological characteristics of some Iranian melon accessions, an experiment was carried out in a split plot based on randomized complete block design with three replicates in research filed of university of Zanjan during 2015. Treatments consisted arrangement of three irrigation levels (100, 70 and 40% ETc) and 7 Iranian melon accessions (Ghalam Ghash, Roshe, Zerke, Rish Baba, Ghobadloo, Garake and Kalyar). In this experiment, antioxidant enzyme activity, stomatal conductance, proline content, leaf relative water content, cell membrane stability index, hydrogen peroxide and malondialdehyde was measured. The results showed that water deficit stress reduced cell membrane stability index, leaf relative water content and stomatal conductance) and yield. The highest proline content in “Garake”, and maximum catalase and peroxidase enzymes activity was observed in “Zerke” and “Gobadloo” respectively under deficit irrigation 40% ETc. Hydrogen peroxide and malondialdehyde contents significantly increased under water deficit stress. According to the results, the highest (65.17%) and lowest (41.16 %) yield reduction was observed in “Zerke” and “Rish Baba” accessions respectively under irrigation 40% ETc compared to irrigation 100% ETc, thah were sensitive and tolerance accession to the water deficit stress, respectively.
    Keywords: Antioxidant enzyme activity, deficit irrigation, proline content, stomatal conductance
  • Pages 223-238
    In order to evalution of antioxidant enzymes activity and yield of flower of chamomile genotypes under drought stress condition and foliar application of nano iron chelated, a factorial experiment in a randomized complete block design with three replications was conducted at greenhouse research farm of the University of Zabol in 2014. Experimental treatments included drought stress at 2 levels (control or 90% of field capacity and 70% field capacity) and nano iron chelate application at 2 levels (control and 2 mg/l) and chamomile genotypes (Ardestan, Gachsaran, Nain, Khozestan, Kazeroon, Germany and Hungary). In this study the antioxidant enzymes activity (catalase, peroxidase, ascorbate peroxidase, guaiacol peroxidase, polyphenol oxidase and total protein) and the yeild of flower in plant of information about the resistance to drought stress were evaluated. The results showed that stress caused an increase in the catalase decrease cause of enzyme activity in genotypes in Kazerun, Khuzestan, Nain and Germany, the enzyme ascorbate in every genotypes, guaiacol peroxidase in genotypes, Kazeroon, Khuzestan, Nain and Germany and decreased total protein genotypes in genotypes of ardestan, Gachsaran and Hungary and the yeild flower in plant of in the genotypes in Ardestān, Khuzestan, Nain and Hungary. Application of nano iron chelated by reducing the damaging effects of stress on the antioxidant enzymes in some of genotypes was influenced that, this effects some of genotypes was positive and negative in others genotypes. In generally, the use of genotypes in Khuzestan and Germany are sufferest for planting in the drought stress conditions.
    Keywords: activity antioxidant, chamomile genotypes, moisture stress, nano iron chelated, yeild
  • Ebrahim Hadi , Sodabe Jahanbakhsh Gedehkahriz*, Morteza Kamrani , Ghasem Parmoon , Salah Mohammad Pages 239-250
    In order to investigate the response different of maize hybrids under drought stress in different levels growth stages, a field experiment was done as split plot layout based on randomized complete block design with three replications, in crop school of Meghan of Agriculture and natural Resources in year 2014. The treatments were included three irrigation regimes (Full irrigation, deficit irrigation at flowering and grain filling stage irrigation) in the main plots and seven commercial hybrids (single cross such as 260, 301, 302, 400, 500, 704 and 370 double-cross) the subplots assigned. Analysis of variance showed that the effect of drought stress levels, hybrids and interaction of drought stress level and hybrids were significant on protein content, carbohydrates, lysine, methionine, proline and activity of catalase, peroxidase and polyphenol oxidase. Grain yield was significantly influenced only by the main effect of stress and hybrids. The stress enhanced in most hybrids in protein, proline, carbohydrate and activity of catalase, peroxidase and polyphenol oxidase contents and reduction in the amount lysine and methionine contents. The highest enzyme activity and grain yield were observed in drought stress conditions of single cross 704 and the highest compatibility of metabolites were in stress of single cross hybrid 400 and 500. The highest grain yield of hybrid single cross 704 with an average 11.49 t/ha was obtained. The regression results also showed that in non-stress condition carbohydrates, highest contribution in predicting the yield and in stress conditions amount lysine and proline highest share of in determining yield to own devoted.
    Keywords: Catalase, grain yield, lysine, peroxidase, stress.
  • Pages 251-262
    Growth regulators play a crucial role during plant growth and development and utilizing of them can a possible approach to improving plants economic yield. In this research, the effects of two elicitors [salicylic acid (SA) and indole acetic acid (IAA)] on the accumulation of essential oils in the shoot cultures of Mentha piperita L. and Melissa officinalis L. were studied. This research was conducted in pot expriment in randomized complete design in factoriel layout with 4 repeatitions in 2016. The following treatments were applied after the plants had 6 and 8 leaves: IAA (0, 1, 1.5, 2 mg/l), SA (0, 1, 10, 20 mM). Harvesting was done in 3 weeks after of second foliar application in time of plants had 16-22 leaves. Twenty-eight (28) essential oils in Mentha piperita L. were obtained and the most notable (more than 70%) were: menthol, menton and izomenton. Twenty-three (23) essential oils in Melissa officinalis L. were obtained and the greatest notable (more than 65%) were: geranial, neral and menthol and in Mentha piperita L. Results indicated mixed treatment of salicylic acid (10 mM) and indol acetic acid (1.5 mg/l) was the best treat on essential oil content and composition. It seems that the positive effects of hormones increased yield and then increased essential oil content and composition. 
    Keywords: Geranial, Medicinal Plant, Menthol, Menton, Neral, Plant Elicitor.
  • Nadia Bahremand* Pages 263-275
    Unsuitable concentrations of herbicides, lack of weed control and the severe damage to the plant will cause . Plant growth regulators can play a role in reducing damage . For this purpose, in shahid Bahonar University research greenhouse two experiment was carried out in 1391. The first experiment in a completely randomized design includes selective herbicides in five level, haloxyfop (0, 3, 4, 5 and 10 per thousand), oxyfluorfen (0, 3, 4, 5 and 10 per thousand) and sethoxydim (0, 6, 8, 10 and 15 per thousand) with three replications . The second experiment was factorial in a completely randomized design with growth regulators and herbicides . Regulators include salicylic acid ( 0, 0.25 and 5.0 mM) , methyl jasmonate (0, 5 and 10 µM) and brassinosteroid (0, 1 and 2 µM) as seed soaking and spray of Herbicides with low concentrations (3 and 4 haloxyfop and oxyfluorfen 6 and 8 sethoxidim) and high concentration (5 haloxyfop and oxyfluorfen and10 sethoxydim) were selected . The results showed that in the first experiment haloxyfop and oxyfluorfen to concentration of 4 and sethoxydim to 8 on growth, biomass, photosynthetic pigments, ion leakage , oxidative enzymes had no harmful effect . In the second experiment it was revealed high concentrations of herbicides significantly reduced the growth characteristics. The combination of regulators and herbicides significantly reduced the negative effects of herbicide.according to results , Salicylic acid 0.25 mM, methyl jasmonate1 µM and brassinosteroid5 µM were more effective.
    Keywords: Garlic, plant growth regulators, selective herbicides